Интернет младежка медия „СветЪ“

ENGLISH VERSION

БЪЛГАРСКАта младежка медия № 1

 

Р

Е

К

Л

А

М

А

 
   
 
 

21.12.2007 г.

Паола Иванова

 

>Започват снимките на нов български коледен игрален филм

 

Екипът прави и филм с правила за безопасно ползване на интернет

 

Работното заглавие на филма е „Баба ми е Дядо Коледа”, а лентата ще бъде заснета под режисурата и продуцентството на младия режисьор Андрей Хадживасилев („Паркур – начин на живот” и „Целувка за лека нощ”). В екипа на филма са още Жюстин Томс (сценарий), Георги Стрезов (музика) и Борис Славков (оператор). А в главната роля на бабата зрителите ще разпознаят (а може би не) актьора и тв водещ – бате Енчо.

 

„В последно време българските филми отправят към зрителите предимно тежки проблеми и послания. Не, че това е лошо, но все пак киното е и развлечение. Трябва да има повече родни филми, които да ни накарат да се засмеем и чрез които поне за миг да можем да се отделим от сивото ни и еднообразно ежедневие. Затова избрахме да направим български коледен семеен филм! Продукцията е изцяло независима с частно и спонсорско финансиране. Вече сме намерили минималния бюджет и започваме работа, но, ако някой прояви желание да финансира филма, е добре дошъл.” споделя режисьорът Андрей Хадживасилев.

 

Ето и на кратко за какво става дума във филма:

Борко е на 8 години и както повечето деца на неговата възраст е леко раздвоен. Иска да вярва в съществуването на Дядо Коледа, но вече е голям за чудеса. Родителите му са разделени и той страда много от това. За негово щастие неочаквано в града пристига баба му (бате Енчо), която внася голямо оживление и хаос в семейството. Бабата обаче не знае, че пред нея се очертава не леката задача да сплоти отново семейството и същевременно да запази магическия Коледен дух на Борко.

 

Филмът се очаква да бъде показан за първи път на публика 2008-2009 година.

 

А докато предподготовката за “Баба ми е Дядо Коледа” вече тече, същият киноекип работи и по друг проект – детски образователен филм, който ще учи децата как да използват интернет безопасно. Седем са важните правила, които трябва да знае всяко дете, когато е онлайн в Мрежата. Премиерата на филма ще се състои на 12 февруари 2008г. (Ден на безопасния интернет) в Дома на киното – София.

 

17.12.2007 г.

Държава: САЩ
Година: 2007
Времетраене: 100 минути
Жанрове: Екшън, Трилър
Звук: Dolby Digital
Световна премиера: 21.11.2007
Премиера в България: 07.12.2007
Режисьор: Кзавиер Жейнс
В ролите: Тимати Олифан, Дъгрей Скот, Олга Кириленко, Робърт Книйпер, Улрих Томсен, Майкъл Офей
Сценарист: Скип Уудс
Световен разпространител: Twentieth Century Fox

 

>Хитман

(Hitman)

 

„Хитман” е една от най-успешните видео игри за всички времена. Продадени са милиони копия от нея, а наградите й едва ли ще се поберат на един рафт. Нормално е при това положение да се появи и филм – както се казва, успехът е гарантиран, по-трудната част вече е свършена. Също толкова естествено е въпросната продукция да се отличава с малоумен сюжет, слаба актьорска игра и клиширани екшън сцени в повече от нормалното количество. На кой му пука за тия неща - стрелба и бой има колкото си искаш.

 

Главният герой е агент 47 (даже име си няма като хората). Генно модифициран, обучен да убива, част от тайно общество и т.н. - всичко е, както си му е реда. Избил хора от цял свят, по петите му са Интерпол в лицето на сприхав агент, който през целия филм се заяжда с руската Милиция. Сегашната задача на 47 се оказва доста по-различна от обикновено, тъй като покрай нея се забърква в политически скандал, намира се и жена, в която да се влюби, и изобщо не върви гладко работата. Разбира се, нашият герой не се притеснява, тъй като си има пищови, които гърмят до безкрайност, готина кола, два меча и отделно снаряжение, достатъчно за малка армия (експлозиви, снайпери ... ей такива работи), което така и не се разбира как пренася. Та с това нещо ще ви занимават час и половина.

 

Ако трябва да пиша за слабите страни на филма няма да ми стигне седмицата. Така че ще гледам положително на нещата (което е доста трудно) – ако не друго, то поне екипът, отговорен за лентата, се е постарал да зарадва окото на зрителя. През цялото време имате чувството, че наистина гледате компютърна игра, което несъмнено ще се хареса на почитателите на „Хитман” - в крайна сметка и без друго те ще са основните зрители. Бойните сцени също си струват - не са нещо невиждано, но са достатъчно изпипани, за да се харесат на екшън-почитателите. Да си го кажем честно – какво повече да очакваме от филм, правен по компютърна игра.

 

Няма как да не обърна внимание и на факта, че част от продукцията е заснемана в България. Не че прави филма по-интересен, но някакси друго е като видиш, че се опитват да застрелят главния герой по „Дондуков”. То уж е Русия, ама нали си знаем, че си е нашенско. Така че и ние имаме пръст в HITMAN ... не, че е особена гордост, но поне съм убеден, че ще ви е любопитно как застрелват руски политик пред Народния театър.

 

В един сайт човек, пишещ за филма, препоръча двата часа да ги отделите пред играта, вместо да ги губите в киното – много по-интересно сте щели да ги прекарате. Като ли че съм склонен да се присъединя към това мнение – лентата просто не си струва. Вярно е, че е насочена към определена аудитория, която донякъде очаква подобно нещо, но това трудно би послужило за оправдание. Ако не сте фен на играта, да гледате филма ще си е чиста загуба на време.

 

15.12.2007 г.

Държава: САЩ
Година: 2007
Времетраене: 115 минути
Жанрове: Фентъзи, Приключенски, Анимация, Драма
Звук: Dolby Digital
Световна премиера: 23.11.2007
Премиера в България: 23.11.2007
Режисьор: Робърт Земекис
В ролите: Джон Малкович, Анджелина Джоли, Антъни Хопкинс, Рей Уинстоун, Робин Райт Пен
Сценарист: Роджър Ейвъри, Нийл Геймън
Продуцент: Джак Рапке, Стив Старки, Робърт Земекис
Музика: Алан Силвестри

 

>Беoулф

(Beowulf)

 

Историята за безстрашния войн Беоулф не оживява за първи път на големия екран, но сега е доста по различно поради няколко причини:

Филмът е изцяло 3-D анимация

Земекис не е оставил много от оригиналната история - той никога не й се възхищавал особено, затова решил, че може да я пипне тук-там, за да се получи нещо наистина добро

 

Трябва да признаем, че се е получил чудесен филм. Вероятно почитателите на оригиналната история ще се разочаровани, но пък, че лентата си струва гледането, няма спор. Да не говорим, че Беоулф не е особено популярен в България герой, така че едва ли ще има много недоволни от този факт. Вероятно българският зрител ще се впечатли далеч повече от уникалната 3-D анимация, компютърният образ на Анджелина Джоли и фантастичните батални сцени, отколкото от там някаква си историческа неточност.

 

Историята ни отвежда в Дания преди векове. Крал Хотгар и подчинените му са тормозени от ужасяващо чудовище на име Грендал. Беоулф пристига от далечни земи, за да избави кралството от звяра. Нещата, обаче, далеч не са толкова прости. Оказва се, че Грендал е син на Хотгар от връзката му с ... май нещо като воден демон (Анджелина Джоли). Нещата се заплитат и в крайна сметка на героите им се налага да се справят с какви ли не митични създания ... по всевъзможни начини.

 

Преди години също в студията на Парамаунт Земекис направи вероятно филма на живота си – „Форест Гъмп”. Сега, когато отново работи заедно с тази компания, успехът е далеч по-малък, но в никакъв случай не е за пренебрегване. Вероятно с години още ще се коментирата графиката на „Беоулф”, която е нещо невероятно. Предполагам, че от сега нататък ни очакват още много такива филми, тъй като има доста предимства. Подобно движение на картината няма как да се постигне при игрален филм, както и такова въздействие върху зрителя (вероятно в киносалона поне на няколко пъти ще се хванете за седалката от усещането, че ще изпаднете). Вече чуждите издания отбелязаха, че толкова зрелищни битки с чудовища киното не познава до този момент – също ефект от 3-D анимацията. В това отношение Беоулф спокойно може да запише името си в историята, само времето ще покаже дали и занапред ще се говори за този филм или ще бъде забравен.

 

Иначе към ”Беоулф” има за какво да се отправят забележки. Най-фрапантният пропуск за мен бе, че героите говорят ужасно, звучат като от пиеса през Ренесанса. Лицата, особено на жените, все още не са изпипани съвсем. Сценарият едва ли ще отнесе номинация за Оскар, макар да е доста приличен. Сериозна част от персонажите не са с добре развити образи, а и съм склонен да твърдя, че ритъмът в началото се губи покрай някои безкрайно дълги сцени.

 

Оставяйки тези проблеми настрана, обаче, продукцията е наистина качествена и си струва да се отделят два часа. Няма „висящи” действия, които да дразнят, историята е увлекателна и ще прикове вниманието ви на екрана, а някои сцени са достатъчно колоритни, за да ви накарат да не се чувствате сякаш сте изгубили стотина минути от времето си.

 

Що се отнася до приходите, макар още да е рано да се говори, то е видно, че "Беоулф" не е някакъв сериозен бокс-офис разбивач. Върна вложените в него пари, но печалбата не е потресаваща. Лошо мнение за него едва ли ще чуете – и критици, и зрители го харесаха (някои даже се и поизхвърлиха в коментарите си - въпрос на вкус), но пък не е някакъв хит, за който ще се пишат „легенди”. Просто качествена продукция и толкова (то не, че е малко) – вярно, с изключителна компютърна графика, но все пак говорим за филм.

 

25.11.2007 г.

САЩ

2007

99 минути

 

Режисьор: Оливър Хайршбигел

В ролите: Даниъл Крейг, Джеръми Нортъм, Никол Кидман, Джаксън Бонд

>Нашествие

(The Invasion)

 

Научната фантастика ще си остане един от любимите жанрове на хората. Без значение колко сме напреднали винаги ще си блъскаме главите над това какви джунджурии още ще направим и на какво ще налетим в напредъка си. Уви, макар и издържан в този жанр, този филм едва ли ще се хареса особено и на най-запаления почитател на научната фантастика.

 

Ужасяващ взрив разбива космическата совалка „Пейтриът” и тя се посипва на земята като дъжд. Само дето по въпросната совалка (или това, което е останало от нея) някаква лепкава гадост е устояла на жегата при сблъсъка с атмосферата и студа преди това в космоса и сега е на нашата планета. Мислите си, че до тук всичко е по-шаблон ? Та това е само началото, както се казва. Това се оказва вирус, който превръща хората в някакви безсърдечни, бездушевни същества, което пък съвсем тънко наподобява зомби. Главната героиня, чийто син е заразен, се опитва да спаси човечеството, а подир нея се мъкне един медицински изследовател, защото все пак по-тежко е като имаме някой доктор на среща. И около цялата тази гама от до болка познати сегменти се върти целият филм.

 

The Invasion беше пуснат на 17 август в Щатите тази година и в първия си уикенд набра едва 5.9 милиона. И това не беше най – лошото. За цялостния си престой филмът възвърна по-малко от половината средства, вложени в него. Така и никой не обърна кой знае какво внимание на лентата и на този етап тя е толкова безлична, че дори за Холивуд е срамно такова падение. Така и не бих могъл да си обясня 80 млн. бюджет за филм, чийто сюжет е клиширан сигурно и за филм от преди 50 години. Не че за Уорнър Брадърс е кой знае каква загуба някакви си 45-46 млн., но при такава продукция крахът е почти сигурен. Е щом са решили да рискуват – техен проблем, може пък просто на някой продуцент космическите вируси да са болна тема.

 

25.11.2007 г.

Великобритания, САЩ

2007

128 минути

Фентъзи, Приключенски, Романтичен

 

Режисьор: Матю Вон

В ролите: Чарли Кокс, Клер Дейнс, Мишел Пфайфър, Робърт Де Ниро, Сиена Милър

Сценарист: Джейн Голдман

Продуцент: Нийл Гайман, Мишел Дрейър, Лоренцо Ди Бонавентура, Матю Вон

>Звезден прах

(Stardust)

 

Без особени претенции „Звезден прах” е чудесна съвременно разказана приказка, която прекрасно би ви забавлявала за час и половина. Подобни филми са, меко казано, често срещани, но пък си имат своята роля. Не всяка лента може да носи в себе си смисъла на живота, понякога просто трябва да се повеселиш малко и толкова.

 

Тристан на всяка цена държи да спечели сърцето на своята любима – Виктория. За целта и обещава, че ще й донесе паднала звезда. Това го отвежда на тайнствена земя, където се сблъсква с пирати, вещици и още куп приказни герои, а съмият звезден прах на земята е под формата на красиво момиче ...

 

И така, макар да няма нищо ново, то лентата би ви задържала вниманието на екрана. Би било чудесно занимание в случай, че сте решили да прекарате няколко часа заедно със семейството си или просто за разтоварване от тежката седмица. Едва ли след време ще се сещате, че изобщо сте гледали „Звезден прах”, но пък какво от това - и без друго ще е по-добре за половината филми, които се правят в момента, изобщо никой да не се сеща.

 

И така, макар да няма нищо ново, то лентата би ви задържала вниманието на екрана. Би било чудесно занимание в случай, че сте решили да прекарате няколко часа заедно със семейството си или просто за разтоварване от тежката седмица. Едва ли след време ще се сещате, че изобщо сте гледали „Звезден прах”, но пък какво от това - и без друго ще е по-добре за половината филми, които се правят в момента, изобщо никой да не се сеща.

 

И така, макар да няма нищо ново, то лентата би ви задържала вниманието на екрана. Би било чудесно занимание в случай, че сте решили да прекарате няколко часа заедно със семейството си или просто за разтоварване от тежката седмица. Едва ли след време ще се сещате, че изобщо сте гледали „Звезден прах”, но пък какво от това - и без друго ще е по-добре за половината филми, които се правят в момента, изобщо никой да не се сеща.

 

25.11.2007 г.

САЩ
2007
95 минути
Екшън, Трилър, Ужаси

Режисьор: Ръсел Мълкахи
В ролите: Ашанти, Йън Глен, Али Лартър, Одед Фер, Мила Йовович, Майк Епс
Сценарист: Пол У. С. Андерсън
Продуцент: Джереми Болт, Робърт Кулцър, Самюъл Хадида, Бернд Айхингер
Костюми: Джоузеф Поро
Оператор: Дейвид Джонсън 

>Заразно зло: Изтребване

(Resident Evil : Extinction)

 

Много трудно ми е да си обясня как филм като „Заразно зло” може да има продължение, а това, че вече гледаме трети филм от поредицата, наистина ме озадачава. Но не това е най-странното. Интересното е, че една от най-непретенциозните аудитории – тази в САЩ (която отдавна е доказала страстта си по спасяване на планетата), отделя много по-малко внимание на това недоразумение, отколкото хората от останалия свят. Факт е, че в САЩ лентата едвам-едвам избива вложените средства, но извън Щатите прави фурор, който осмисля правенето на следващи филми. А качеството на продукцията не се е вдигнало и с една идея дори. Това продължава да бъде филм, който малцина харесват, но мнозина гледат ... някак си ей така - за спорта.

 

Историята си продължава – Алис (Мила Йовович) все се бори със зомбита и търси начин да си отмъсти на корпорацията, виновна за това. Ако случайно пък сте изпуснали първите две части, пояснявам – ужасен вирус превръща хората в зомбита канибали. Вирусът идва от една корпорация, където Алис е изпратена заедно с екип, подобен на спец отряд. В крайна сметка екипът е изяден, с изключение на нея, а пък Земята тръгва към Апокалипсис (ако екипът си беше свършил работата в първата част и за кой ли път подобаващо беше спасил света, сега можеше и да ги няма тия две части, които продължават недорзумението).

 

Критиката по филма си е все така убийствено жестока. То и няма как да е друго яче, просто никой човек, малко от малко имащ понятие от филми, не би си позволил да каже нещо хубаво за някоя от трите части. Зрителите досега така и не са изказвали кой знае колко добро мнение. Оценките на филма като вот не са лоши, но пък феновете, които дават мнение, а не само кликат по звездички, си поддържат тезата, че филмът не струва. Явно феновете на шутър-екшъни обичат стрелбата без особен смисъл и губене на време в думи или нещо от сорта. Каквото и да се напише фактът е един - докато има хора, които да ги гледат, ще се правят такива филми.

 

 
 

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

       

РЕКЛАМА

МЕСЕЧЕН АРХИВ

   

НОЕМВРИ 2007

МЕСЕЧЕН АРХИВ

   
 
 
 

РЕКЛАМА

 
 
 
 
 

ЗА НАС | ЕКИП | РАБОТА | КОНТАКТ | РЕКЛАМА | ПОДКРЕПА | ФОРУМ | УСЛОВИЯ

© 2004–2007 • www.imm.svetu.com • „СветЪ“ ООД • Всички права запазени! Цитирането на медия „СветЪ“ е задължително!

Страницата е създадена от студио СветЪ Дизайн